Litteratur

 
Indholdsfortegnelse - klik på det ønskede emne
   

 
 
 
 
"Projekt Ønskebørn"
 
- Projekt Ønskebørn indeholder, ud over en introduktion til den medicinske del af fertilitetsbehandlingen, en indgående beskrivelse af de mange tanker og følelser, som barnløse par går rundt med, mens de venter på en graviditet. Der er flere gribende personlige beretninger, som glimrende illustrerer hvor dybt barnløsheden stikker i de barnløses sind. Bogen er samtidigt et vidnesbyrd om de mange vellykkede behandlinger, som resulterer i massevis af ønskebørn.
 
Bogen berører dog også den situation, hvor fertilitetsbehandling ikke ender med et biologisk barn, ligesom der er en introduktion til adoption. Læs også om benyttelse af donorsæd og donoræg, samt de to diagnoser PCO og endometrioses indflydelse på muligheden for at blive gravid.
 
Ofte er meget information om ufrivillig barnløshed rettet mod kvinder, men i denne boger der ogsået kapitel om de særlige problemstillinger, som barnløse mænd oplever. Endvidere er der en personlig beretning fra en far, som har fået et ønskebarn efter behandling. (Kilde: www.projektoenskebarn.dk)
Af Læge Helle Pilgaard
 
Forlag: Stork, udgivet 2010, 184 sider
 
 
 
"Spis dig gravid"
 
-I en virkelighed, hvor et stigende antal danskere ikke kan få børn, sætter Spis dig gravid fokus på kostens betydning for fertiliteten og henvender sig til alle, der drømmer om at blive forældre. Bogen går i dybden med nøglebegreber som sukker, insulin og protein – og indeholder både opskrifter, kostplaner, kontante råd og afgørende ny viden. Alt sammen formidlet i et let forståeligt sprog. Og mænd må gerne læse med, for kosten spiller også en afgørende rolle i jagten på at blive far. (kilde: www.gynklinik.dk)
Af Charlotte Hartvig og Bjarne Stigsby

Forlag: Gad, udgivet 30-04-2009, 208 sider
 
 

 

"Fra barnløs til frugtbar -Spis dig ud af PCOS"
 
-Specielle kostplaner og motion har heldigvis vist sig at være særdeles gavnligt for PCOS-patienter, og mange kvinder bliver efter de nødvendige livsstilsændringer i stand til at blive gravide og fuldføre graviditeten, mens andre oplever en mærkbar bedring i den generelle helbredstilstand. Lægevidenskaben er endnu ikke kommet til klarhed over præcis, hvad der hjælper i kombinationen af kost, motion og vægttab, men et godt bud, som denne bog støtter, er at disse ændringer bl.a. genopretter en forstyrret hormonbalance. (Kilde: Uddrag af forlagets resume og beskrivelse)
Af Tine Grandjean
 
Forlag: Borgen, udgivet 12-06-2008, 122 sider


 
Relevante børnebøger
 
"Slottet med de mange værelser"

- Kilde til børnebog omkring, hvordan man bliver til.

  
Af Helene Goldberg og Maruska La Cour Mosegaard

Illustrationer er Kirsten Gjerding

1. udgave 1. oplag, copyright 2008, TURBINE forlaget, Århus
 


 

The role of lifestyle modification in polycistic ovary syndrome - Review.
by Robert J. Normann, Michael J. Davies, Jonathan Lord and Lisa J. Moran. Elsevier Science Ltd. Vol. 13 No. 6 August 2002
 
What is polycistic ovary syndrome? Are national views important? - Debate.
by Adam Balen and Kathy Michelmore. Human Reproduction Vol.17, No.9 pp.2219-2227, 2002.
 
Should patients with polycystic ovarian syndrome be treated with metformin? Proven and potential benefits - Debate-continued.
by Emre Seli and Antoni J. Duleba. Human Reproduction Vol.17, No.9 pp. 2230-2236, 2002
 

 
Bente Klarlund Pedersen
Graviditet og motion
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2004.
(Bogen har et selvstændigt afsnit om PCO)
 
Bogen henvender sig til alle gravide, som gerne vil holde sig i gang under graviditeten, men som ikke helt ved hvordan og hvor meget.
 
Bogen forklarer hvordan graviditet og motion påvirker kroppen og fostret og hvordan de to ting spiller sammen.
 
Den giver gode råd om, hvordan man træner i graviditetens forskellige faser, og hvilke motionsformer der er hensigtsmæssige.
 
Der er også forslag til øvelser, som man selv kan lave.
 
Bogen fortæller også den gravide, at ny forskning viser, at gravide der er i god fysisk form, generelt kommer nemmere igennem en fødsel end gravide der er i dårlig form. 
 
Bente Klarlund Pedersen
Recept på motion - motion som forebyggelse
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2003.
(Bogen har et selvstændigt kapitel om PCO)
 
Denne bog giver recepten på motion. Den forklarer, hvorfor fysisk aktivitet er så vigtig for vores sundhed og velbefindende. Hvordan selv moderat fysisk aktivitet kan forebygge en række sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, overvægt og fedme, galdesten, knogleskørhed og visse former for kræft.
 
Sygdom og livsstil hænger i mange tilfælde nøje sammen. Valg af livsstil er til dels et personligt ansvar, men der bør være viden bag valget.
 
Recept på motion formidler den nyeste forskning om fysisk aktivitet og dens forebyggende virkning, og giver i tilgift praktiske anvisninger på motions- og træningsprogrammer.
 

 
Det forbandede hemmelige liv - med PCO
Af Stine Lønbæk
 
Omkring 200.000 kvinder i Danmark lider af PCO. Og de fleste ved det ikke!

Har du uønsket hårvækst i ansigtet eller andre steder på kroppen, har du mistet noget af din hårpragt på hovedet, har du rod i din menstruationscyklus, har du måske en fedtpude på maven, som du har svært ved at komme af med, lider du i perioder af en sygelig træthed eller uforklarlige humørsvingninger, lider du af overvægt og har en trang til søde sager eller fastfood, som styrer dig mere, end du styrer den?

Så er du sandsynligvis én af de 200.000 kvinder med PCO. Og så kan du have stor glæde af at læse denne bog.
 
Forlag: Books on Demand. ISBN 978-87-7691-414-1, Paperback, 200 Sider

 

 

Af Dorte Glintborg, 1. reservelæge, Endokrinologisk Afdeling M, Odense Universitetshospital
 
 
Harmoniske hormoner - om overvægt, blodsukker og hormonforstyrrelser
af Mia Damhus (Denne bog har et afsnit om PCOS)
 
Blodsukkerblues - en bog om glykemisk indeks
af Fredrik Paulún (Denne bog har et afsnit om PCOS)
 
PCOS - A Woman's Guide to Dealing with Polycystic Ovary Syndrome
by Colette Harris og Dr. Adam Carey
 
PCOS Dietbook
by Colette Harris. About beat symtoms, lose weight, boost fertility, protect yourself from diabetes and heart disease.
 
Polycystic Ovary Syndrome
by Gabor T. Kovacs - This book is actually for clinicians, so it is a bit pricey. That said, it provides a guide to the diagnosis of the syndrome, its etiology, pathology, and effective medical management. Focuses on the syndrome's role in infertility and the use of new assisted reproductive technologies to overcome this problem.
 
Syndrome X - Managing Insulin Resistance
by Deborah S. Ramaine og Jennifer B. Marks, M.D.
(Denne bog har et kapitel om PCO)
 
PCOS - The hidden epidemic 
by Samuel S. Thatcher MD, PhD
 
Screaming To Be Heard - Hormonal Connections Women Suspect and Doctors STILL Ignore
by Elizabeth Lee Vliet, MD Hardcover
(Updated and Revised for 2001)