Det kan for rigtig mange være en stor udfordring at leve med PCO. Ikke fordi der er store fysiske problemer, men på grund af, at symptomerne er meget synlige hos den enkelte.

Rigtig mange kvinder kommer til at lide af uønsket hårvækst. Det er bl.a. hår på overlæben, hagen og ved tindingerne, der bliver endnu mere udtalt hos dem, der er mørkhårede. De er de færreste kvinder, der bryder sig om behåring lige her, og det kan være svært at skjule. Det er dog muligt at fjerne hårene med fx voksbehandlinger.

Det er desuden også muligt at få uønsket hårvækst omkring brystvorterne, mellem brysterne, fra navlen og ned og kraftigere behåring på inderlårene. Generelt noget, der gør, at de fleste vil føle sig mindre feminine og smukke, og det kan ramme følelsen af selvværd hårdt.

Acne, overvægt og barnløshed

Desværre er den uønskede kropsbehåring ikke det eneste, der følger med PCO. Der er også risiko for at få kraftig acne i teenagerene, mulighed for overvægt og udsigt til barnløshed.

De, der rammes i teenageårene, får det svært. Det er ikke rart for en teenagepige at lide af uønsket hårvækst – også i ansigtet – acne og overvægt på en gang. Måske betyder tanken om ikke at kunne få børn ikke det samme for en teenager, men det er stadig af stor betydning for rigtig mange. De kan ødelægge drømmen om at skabe en rigtig familie. Og ikke at kunne få børn giver et mindreværd overfor andre kvinder, der godt kan.

Om du er voksen eller teenager, når du bliver ramt af PCO, vil betyde meget for dit selvværd. Det er følelsen af ikke at være kvinde nok. Måske ikke at kunne få børn. At fremstå mandig. Alt sammen noget er er svært. Det kan være en ringe trøst at vide, du ikke er alene. Men du er ikke alene, og der er hjælp at få.