Som med alt andet, så er viden nødvendig, når det kommer til PCO, der betyder polycystisk ovarie syndrom. Det er en hormonel forstyrrelse, der rammer 5 til 10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. Det er en lidelse, der gør, at der kommer mange cyster (blærer) på æggestokkene (ovarierne).

Det menes, at det er genetiske ændringer, der er skyld i lidelsen. Det er ikke alle kvinder i en familie, der får den, så derfor er det arvelige ikke i sig selv nok til, at lidelsen opstår. En af de mistænkte er overvægt hos kvinder, der kan udløse sygdommen.

Fordi flere i dag er overvægtige end tidligere, ses der en stigning i antallet af ramte kvinder. Her vil – som med alt andet – et vægttab kunne betyde rigtig meget. Ved PCO forværres tilstanden ved overvægt, hvorfor vægttab er blandt de vigtigste ting, du selv kan gøre noget ved for at hindre eller mildne sygdommen.

Diagnose og muligheder for behandling

Idet der er tale om en lidelse, der rammer en stor del af befolkningen, forskes der tilsvarende meget i den. Det betyder, det er muligt hurtigt at få stillet en diagnose og dermed få den rette behandling.

Diagnosen stilles sjældent af egen praktiserende læge, men en henvisning til en gynækolog har betydning. Her kan de nødvendige undersøgelser foretages, så der kan komme klarhed over forløbet, og så en behandling kan sættes i gang for den enkelte kvinde.

Behandlingen tilpasses den enkelte

Der er tale om en meget hyppig lidelse, der rammer mange kvinder. Der er derfor mange behandlingsformer, der tages i brug, alt efter hvad den enkelte har brug for. Med en tilpasset behandling er der gode fremtidsudsigter, hvad enten det gælder generel velvære, eller om det også gælder fertilitet.

Her på siden kan du blive klogere på PCO, men også på symptomer, behandling samt følgesygdomme, der kan komme på baggrund af PCO.