PCO, eller PCOS, alt efter hvor hårdt ramt man er, er en sygdom, som kan føre en masse andre ting med sig.

Kort fortalt er PCO cyster på æggestokkene, og de kvinder, som bliver ramt af dette, får symptomer som vægtøgning og oplagring af fedt i maveregionen, og der vil desuden komme symptomer som manglende ægløsning og menstruationer, hvor den normale cyklus bliver skubbet og bliver meget uregelmæssig.

Der er også mere synlige symptomer udover vægtøgning, og det er, at der bliver produceret mere mandligt kønshormon, hvilket giver de kvinder, som lider af det, en meget dybere stemme, og der kan komme skægvækst af varierende mængde.

De mange andre følger

Passer man ikke på og følger en meget disciplineret diæt og får rigeligt med motion, så kan overvægt i de værste tilfælde give diabetes, hjerteproblemer eller andre problemer med kredsløbet, og det er en generel forværring af helbredet, som man gerne skal undgå, for det vil være med til at give en lang værre livskvalitet, hvis de problemer støder til.

De mentale problemer, som kan følge med, er også adskillige. Depression og sociale fobier er nogle, som man ofte ser, for det er ikke let som kvinde at være social, hvis der er meget tydelige mandlige træk, for at nævne noget af det, som er fremherskende.

Alt dette gør, at det er vigtigt, at der er en god aftale med lægerne, så det kan blive behandlet, både for at forøge muligheden for graviditet, hvis det er ønsket, og for at få et så normalt liv som muligt.

Lægerne kan ofte ved scanning påvise, at der er cyster ved æggestokkene, og derfra være med til at sætte en behandling i gang, og heldigvis så er de fleste gode til at reagere hurtigt på behandlingen, selvom det selvfølgelig aldrig er sjovt at skulle behandles på livstid for en sygdom.